The Staged Room/Scenrummet, 2014

SCENRUMMET

Charlotte Elm Ravn och Elin Maria Johansson

Vad gör ett rum till ett sceniskt rum? Scenkonstens minsta beståndsdelar kan beskrivas som A spelar B när C tittar på. Vilket som helst rum kan alltså vara ett scenrum, om någon agerar i det som något annat än sitt vardagliga jag och om någon annan tittar på. Vi har i vårt samarbete utgått från ett gemensamt intresse av att få besökarna att agera som subjekt och objekt samtidigt. Vi har arbetat med det avskalade rummet och erbjuder besökarna att uppleva det på olika sätt, genom att agera med sin egen kropp och/eller genom att betrakta andra kroppar som agerar i det och på så sätt träda in i det sceniska rummets olika aspekter. Vi har valt att utgå ifrån ett tomt rum då vi finner att spännvidden mellan vad som är och kan kallas scen är just bara en plats, vilken plats som helst. Med eller utan kuliss och rekvisita. Det som gör ett rum till ett sceniskt rum är agerandet i det rummet.

Besökaren får möjlighet att välja mellan sex olika ljudspår med instruktioner i hörlurar. Instruktionerna leder besökaren att utforska en specifik del av rummet som vi valt ut och finner intressant. När alla ljudspår är i gång samtidigt bildas en koreografi. Varje ljudspår varar i 4,33 minuter – inspirerat av John Cage’s musikaliska verk 4,33 genom vilket han undersökte tystnaden och vad som är musik.

Vårt samarbete är en performativ installation som handlar om hur kroppen förhåller sig till rummet, tiden och till andra kroppar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s