Ett scenkonstnärligt undersökande projekt som var uppbyggt kring samarbetsprocesser med teckenspråkiga barn och unga samt deras vuxna. Projektet drevs av Kollaborativet, 2015-2018.
Projektets övergripande syfte var att:
• Synliggöra och skapa nyfikenhet för svenskt teckenspråk.
• Öka teckenspråkiga barn och ungas deltagande i kulturlivet.
• Utveckla nya former för samarbeten mellan förskola/skola och det professionella kulturlivet.
Därutöver hade projektet en brobyggande målsättning att skapa förutsättningar för gemensamma upplevelser för döva, hörselskadade och hörande barn och deras vuxna, genom projektets sceniska produktioner; föreställningen och det performativa laboratoriet.


Filmade versioner av projektets två sceniska produktioner:
…när vi lyser för varandra – scenkonst för de yngsta
Det som rör oss – ett performativt laboratorium i teckenspråkets universum
Med projektets samlade aktiviteter var vår avsikt att konstituera ett tydligt exempel på hur scenkonst kan verka kunskapande och opinionsbildande för ett mer inkluderande samhälle. Detta genom att verka som en plattform för möten mellan olika samhälleliga aktörer såväl som generationer inom frågor som rör perspektiv på kropp, kommunikation, språklig mångfald, normer och identitetsskapande.
Projektet dokumenterades löpande i blogg-form
Projektets första år genomfördes i samarbete med teckenspråkiga barn och pedagoger på Motettens förskola i Malmö. I en undersökande process bestående av möten mellan kroppar, rum, material, ljus och ljud arbetades en föreställning med workshops fram, riktade till både döva, hörselskadade och hörande barn, pedagoger och föräldrar. Föreställningen hade premiär 15 november 2015 och har därefter spelats för ca 4500 barn och deras pedagoger.
Projektets andra år genomfördes i samarbetade med Uroxens förskola i Lund, barn, unga och föräldrar inom DHB Södra samt deltagare vid Mo Gårds folkhögskola med flertalet deltagare som är nya i Sverige och håller på att lära sig svenskt teckenspråk. Samarbetet med andra årets deltagargrupper utgör grunden för den sceniska produktionen Det som rör oss – Ett performativt laboratorium i teckenspråkets universum och filmen Flykt och framtidsdrömmar – att vara döv i en hörande värld. Det performativa laboratoriet hade premiär på Skissernas museum i Lund under hösten 2017 och byggdes upp på Malmö museer samt Unga Klara i Stockholm under 2018.
Projektgruppen bestod av:
Initiativtagare och projektledare: Ellen Spens
Projektledare och initiativtagare: Ellen Spens
Kreativ producent & foto: Charlotte Elm Ravn
Teckenspråkiga kommunikatörer: Gabriella Jäderlund och Emilia Linereus
Konceptutveckling och på scen: Ellen Spens, Lisbeth Hagerman, Elin Kattler, Astrid Hemer Nordenhake (scenografi & kostym), Dana Lötberg (ljus) och Erik Rask (musik och projektioner) och Najlaa Sad Alden.
Kostymer: Chiara Pellizzer
Scenografi (Det performativa laboratoriet): Håkan Magnusson
Scenografi assistenter (Föreställningen): Anna Klang och Siri Andersdotter
Teckenspråkskonsulent: Birgitta Ozolins
Referensperson: Lotta Svensson
Utställningsscenografi: Astrid Hemer Nordenhake, Anna Klang och Elma Smajic
Layout inspirationsfolder: Anna Klang
Filmade versioner av föreställningen/det performativa laboratoriet: Isac Stridsman/Timmi Karlsson
Ett avslutande seminarium genomfördes i maj 2018. Länk till en filmad version finns HÄR
En avslutande rapport och reflektion över projekt finns att läsa här: Projektrapport när vi lyser för varandra
Projektet finansierades av Allmänna Arvsfonden, Kulturrådet, Region Skåne, Malmö Stad, Lunds kommun, Crafoordska stiftelsen, Längmanska kulturfonden och Sparbanken Skåne.