The Stage

Scenrummet, 2014

A performativ installation at Tjörnedala Konsthall by Charlotte Elm Ravn and Elin Maria Johansson.

The visitor chooses between six different headphones with six different instructions to explore the room. When all headphones are in use a choreography is created. The instructions lasts for 4,33 minutes.

It is a work considering the meeting between bodies, space and time.

Vad gör ett rum till ett sceniskt rum? Scenkonstens minsta beståndsdelar kan beskrivas som A spelar B när C tittar på. Vilket som helst rum kan alltså vara ett scenrum, om någon agerar i det som något annat än sitt vardagliga jag och om någon annan tittar på. Vi har i vårt samarbete utgått från ett gemensamt intresse av att få besökarna att agera som subjekt och objekt samtidigt. Vi har arbetat med det avskalade rummet och erbjuder besökarna att uppleva det på olika sätt, genom att agera med sin egen kropp och/eller genom att betrakta andra kroppar som agerar i det och på så sätt träda in i det sceniska rummets olika aspekter. Vi har valt att utgå ifrån ett tomt rum då vi finner att spännvidden mellan vad som är och kan kallas scen är just bara en plats, vilken plats som helst. Med eller utan kuliss och rekvisita. Det som gör ett rum till ett sceniskt rum är agerandet i det rummet.

Besökaren får möjlighet att välja mellan sex olika ljudspår med instruktioner i hörlurar. Instruktionerna leder besökaren att utforska en specifik del av rummet som vi valt ut och finner intressant. När alla ljudspår är i gång samtidigt bildas en koreografi. Varje ljudspår varar i 4,33 minuter – inspirerat av John Cage’s musikaliska verk 4,33 genom vilket han undersökte tystnaden och vad som är musik.

Vårt samarbete är en performativ installation som handlar om hur kroppen förhåller sig till rummet, tiden och till andra kroppar.

Charlotte Elm Ravn och Elin Maria Johanssonh

Another part of the exhibition was a film with bodies interacting with the room, lights and props. Made by Peggy Eklöf and Theresa Benér, Ilka Häikiö (light design), Marta Ciccionesi (props) and the dancers/performers Charlotte Elm Ravn and Rachel Tess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s